Уклањање мрља

У кухињи се лако може догодити да вам врело уље или маст попрска одећу…

 • Мрље од пива треба испрати, најбоље док су још сасвим све-е, водом у којој је растопљено доста соли.
 • Мрље од црног вина, уклонићемо пеном за бријање. Нанесите пену на мрљу па оставите да одстоји и на крају исперите водом.
 • Мрље од рђе на тканини отклонићете на следечи начин: Загрејте у лонцу воду са соком од лимуна и на пари држите неколико минута део тканине на коме је мрља. Потом оперите напарени део водом и детерџентом и на крају исперите чистом водом.
 • Ако вам се догоди да вам на светли столњак падне цигарета и остави ружну смеђу мрљу, ево рецепта - пажљиво то место пређите штапићем за ухо умоченим у варикину. Ако је потребно, поступак поновите. Столњак ће опет бити леп као и пре.
 • Мрље са кожних ципела у боји намажите најпре соком од лимуна, а затим млеком. Оставите да се осуши, а затим премажите кремом за кожу у боји ципела.
 • Жуте мрље са унутрашњих зидова чајника лако ћете уклонити ако их снажно протрљате овлаженом крпицом коју сте претходно замочили у со.
 • У празничном расположењу зачас се пролије вино, прсне масноћа, преврне шољица са кафом на столњак… Уколико се ове мрље одмах очисте, успех је сигурнији.

Ево неколико упутстава за чишћење нејчешћих мрља:

 1. Мрљу од белог вина треба одмах посути сољу и испрати млаком водом. Уколико је вино црно, мрљу треба прелити белим вином и сољу и такође испрати чистом водом.
 2. Мрљу од црног вина можете натопити и свежим млеком и оставити неколико минута, док не избледи, а затим испрати водом.
 3. Мрље од воћног сока, чаја, поморанџе или неког другог воћа треба одмах навлажити соком од лимуна, оставити да делује неколико минута, а затим испрати чистом водом. Поступак се по потреби, може поновити неколико пута.
 4. Мрље од кафе треба натопити топлом водом у којој је растворено мало глицерина, а затим испрати.
 5. Свежу мрљу од масноће треба посути талком, дечјим пудером или меким брашном и оставити да стоји неколико сати. Затим се прах истресе и ишчетка чистом четком.
 6. Мрље од ликера треба одмах испрати млаком водом,а кад су се већ осушиле, морају се најпре истрљати разблаженим шпиритусом.
 7. Восак од свеће који је накапао на столњак или на тепих треба пажљиво истругати ножем, пазећи да се тканина не оштети, а затим истрљати тампоном од вате или чисте крпе, намоченом у алкохол. На крају треба на мрљу ставити упијајућу хартију или неколико пута пресавијену белу папирну салвету и прећи врелом пеглом.

 • У кухињи се лако може догодити да вам врело уље или маст попрска одећу. Најбоље је да мрље одмах прекријете слојем талка, дечјег пудера или меког брашна, и после десетак минута ишчеткате. У већини случајева прах ће сасвим упити масноћу са тканине. У сваком случају, оно мало што је остало лакше ћете касније уклонити бензином или прањем.
 • Воће оставља ружне мрље на дечјој одећи које се често ни искувавањем не могу скинути. Постоји један једноставан начин: свежу мрљу од воћа наквасите киселом водом и већ после неколико минута она ће избледети и нестати. Или је одмах наквасити их сирћетом и добро испрати хладном водом. Ако је тканина синтетичка, може се употребити чист алкохол, а ако је памучна обично помаже лимунов сок, испирање хладном водом и остављање тканине да се осуши на сунцу.
 • У топлим данима више се знојимо, па често на одећи, испод пазуха, остају ружне мрље. Прањем се обично уклањају, али ако одећа није за прање, покушајте да очистите мрљу трљањем крпицом наквашеном водом, водом и сирћетом или у литру воде ставите две кашике амонијака и тим раствором добро истрљајте сваку мрљу. После тога оставите одећу на вешалици, негде на ваздуху, да се наквашено место осуши и мирис амонијака или сирћета изветри.
 • Кад чистите неку мрљу на тканини, било водом или неким другим средством за чишћење, имајте на уму да ћете најбољи ефекат постићи ако вунене тканине чистите вуненом крпом, памучне памучном, а свилене свиленом.
 • Ако сте пастом за обућу запрљали панталоне или неки други део одеће, покушајте да их очистите тако што жете их натопити алкохолом, а после неколико минута добро истрљати чистом крпом.
 • Мрље од парфема најчешће се могу уклонити алкохолом. И то је сва мудрост. Стару мрљу од парфема покушајте уклонити тако да је наизменично умачете у раствор воде и сирћета односно воде и алкохола. Потом је исперите у топлој води.
 • Мрље од кише на кожној ташни отклонићете ако њоме пређете неколико пута изнад лонца са кипућом водом. На крају је обришите сувом крпом.
 • Жуте мрље на прстима пушача не изгледају лепо. С времена на време треба прсте истрљати комадићем вате натопљене у сок од лимуна.
 • Масне мрље на хартији могу се отконити ако се испод и изнад замашћеног дела стави комадић упијајуће хартије па преко ове пређе млаком пеглом. Уколико мрље не нестану, операцију поновити стављајући, разуме се, чисту упијајућу хартију.