<P>Домаћи Кечап</P>

Домаћи Кечап

Домаћи кечап је одличан за пицу, као додатак другим јелима или сос који можете јести у разним комбинацијама. Уложите време и труд за укусну зимницу.

Састојци

Припрема

Оперите поврће. Очистите паприке. Палцем притисните дршку и извадите је, а онда паприке испрерите од семенки. Затим пеците паприке. Окрећите их да буду равномерно печене и стављајте у шерпу која је прекривена крпом или поклопцем. Оставите их тако једно пола сата и онда их љуштите и очиситите од семенки. Затим исеците паприке на ситне делове. Припремити остало поврће, исећи празилук и црни лук на ситне комадиће. Исећи и опрати лишће целера. Ољуштити и исецкати целер на ситне комадиће. Опрати и исецкати першун. Исецкати ситно главицу белог лука.

Исецкати парадајз на кришке и самлети у машини која одваја семенке и кору. Када је све готово сипати у велику шерпу и кувати на умереној ватри сат времена уз повремено мешање. Затим додати празилук и црни лук и промешати па кувати пола сата уз повремено мешање. Затим додати исецкану паприка и од тог тренутка мешати непрестано да не би загорело јер ј е паприка тешка и лепи се за шерпу. После десет минута додати исецканипершун, целер и бели лук. Промешати и кувати још 50 минута уз непрестано мешање. Затим додати 2 кашике провансалске мешавине промешати и направити смесу од 100г густина и 150мл хладне воде. Промешати дасе лепо раствори без грудвица и сипти у шерпу. Мешати још 10 минута и склонити са ватре.

Испасирати и сипати у тегле, претходно загрејане у рерни на 200 степени, десетак минута. Када напините теглу затворити затварачем и окренути наопако и оставити да одстоји преко ноћи прекривено неком крпом а онда чувати на неком тамном и хладном месту.

Напомена:

Поврће треба да је здрава, тегле стерилисане а поклопци нови.

Уколико немате машину која одваја семенке и кору парадајза, ољуштити и исећи на коцкицепа кувати сат времена и пре него што почнете да додајете поврће процедити да би се одвојиле семенке.

Пријатно!