Парадајз у тегли

Парадајз у тегли

Парадајз у комаду је одличан за припрему ђувеча, сатараша, сосева и разних других јела зими, а можете га користити и као укусну салату. Припрема се без конзерванса.

Састојци

За једну теглу од 1л

  • 1кг парадајза
  • 1 кашичица шећера
  • 1 кашичица соли
  • 7-8 листића свежег босиљка
  • 30-ак зрна бибера
  • Један лист ловора

Припрема

Опрати 1кг парадајза. Засећи крстић на врху сваког парадајза.

Припремити посуду са водом која је била у фрижидеру и додати коцкице леда.

У кључалу воду ставити 4-5 парадајза и сачекати 30 секунди. После 30 секунди извадити парадајз и ставити у посуду са хладном водом. Оставити парадајз да одстоји 30 секунди у хладној води, потом извадити парадајз и ољуштити га.

Тегле ставити у рерну која је претходно загрејана на 150 степени. Парадајз исећи на половине или ако је већи на четвртине. Затим исећи средишњи део парадајза и ређати у теглу. На половини тегле додати 3-4 листића свежег босиљка, затим парадајз и на крају још 4 листића босиљка. Додати једни кашичицу шећера и једну кашичицу соли. На крају парадајз добро притиснути да би се створио сок од парадајза јер се не додаје никаква течност.

Добро затворити тегле.

У шерпу ставити крпу. Ставити тегле и сипати хладну воду да буде испод нивоа поклопца. Укључити ринглу на најјаче, а када поћне да ври смањити ватру на средњу температуру и оставити да се кува 35 минута.

После 35 минута оставити да се потпуно охлади у тој води, а онда тегле одложити на неко тамно и хладно место.

Пријатно!